Tuesday, July 24, 2012

Vasil Aga

Vasil Aga
(Wasil Wasiliadis)

Bu Büyük İstanbullu Müzisyen 1916 doğumlu,
91 yaşında hayata vedâ etti..

Çekime bir haftadır hasta yattığı yataktan kalkıp gelen, Yeniden hastalanabileceği endişesiyle çekimi iptal etmeme izin vermeyen, "Bir şey olmaz efendim, söz verdik, geleceğiz.'' diyebilen bir Kostantinapolis Beyefendi'si idi. EFENDİYA!!

Wasil Wasiliadis, konuştu mu sözü dinlenen, mesleğini (çelik kalıp ustası) başkalarıyla değil sadece kendiyle yarıştığı için en iyi şekilde yapan, neye el atarsa bitirmeden bırakmayan, hem snob hem kalender, arkadaşınız olursa zararlı çıkmayacağınız adamlardan. Ona rebetliği yakıştırmamın nedeni kişiliğinin daha artistik tarafları. Hem, o zamanında gerçek rebetlerle de arkadaşlık etmiş birisi. Yaşı da müsait zaten. Dünyaca ünlü müzisyen Yorgo Dalaras'ın babası buzuki ustası rahmetli Luka Dalaras onun eski arkadaşı. Vasil'i hâlâ Gayrettepe'deki Zorba meyhanesinde her hafta yaptığı on dakikalık sirtaki gösterisinde ya da Orhan Osman'ın İstanbul Rebetleri konserlerinde Babylon'da Tophane usulü "Kadifeden Kesesi" okurken ya da Burgaz Adası'nda ada halkının yarısı etrafını çevrelemiş halde devasa boyutlardaki uçurtmasını uçururken görebilirsiniz. Vasil hem güvenilir hem de eğlenceli biri. Bence kişiliğinin en özgün yanı da bu. Bu adam yedi göbek İstanbullu, namı diğer Tophaneli Vasil Aga ya da adadakilerin dediği gibi Vasil Baba... Dört yıl askerlik yapmış yüzde yüz Türkiyeli bir Rum. Mesleğin meslek olduğu zamanlarda işinin en iyisi bir çelik kalıp ustası. Parçalarını kalıpta döktüğü makineler hâlâ tıkır tıkır işliyor. İyi paralar kazanmış, gezip eğlenmiş, hep iyi giyinmiş. 27'sinde evlenmiş, çapkınlığı yüzünden ayrılmış, kadınları çok sevmiş ve onlar tarafından çok sevilmiş bir adam. Onlara kıskançlıktan ve aşk acısından başka sıkıntı çektirmemiş. Yunanistan başbakanlarıyla, ünlü aktör, aktris ve müzisyenlerle, Yunanistanlı armatör (hani rahmetli John F. Kenndy'nin eski eşi Jacky'le evlenen) Onasis'le sirtaki yapmış. Tophane usulü dediği hafif kasap havasıyla karıştırarak oynadığı sirtakisi Türkiye ve Yunanistan'da övgüler almış, dünyanın en iyi sirtakicisi diye hakkında gazete haberleri yapılmış, ara sıra Burgazadası'nda uçurtma uçururken görebileceğiniz 91 yaşında bir adam. Fotoğraflarda görülen kadeh sadece dekor. Hasta olduğu için o gün kırmızı şarap içti. O tam bir rakı ehli. Vasil Vasiliadis rakıyı su katmadan içer. "Çünkü" der, "Efendim, su yıkanmak içindir
İlgi Alanları Dünyanın en iyi sirtakicisi: 94 yaşında Vasil Aga Türkiye ve Yunanistan arasında halk âşıklarının atışmaları tadında tartışılan baklava, kemençe ve gölge oyununun aidiyeti, neyin kime ait olduğu bir tarafa bırakılınca, iki halkın kültürel bağlarını vurgulamıyor mu? En güçlü bağ ise bir müzik türünde, rebetikoda kendini gösteriyor. Burgazadası'nda eski bir meyhanede dünyanın en iyi sirtakicisi Vasil Vasiliadis'i ve başka türlerin yanı sıra en güzel rebetiko şarkılarını yeni kuşklara ulaştıran iki önemli müzisyeni, Orhan Osman ve Muammer Ketencoğlu'nu işte bu müziği anlatmak için bir araya getirdik.