Friday, May 10, 2013

Yine dinciler! Duman konserini yasaklattılar

Yine dinciler! Duman konserini yasaklattılar
Duman’ın Diyarbakır'da vereceği konserinin yasaklandığı ileri sürüldü. Konserin yine Hizbullah’ın ve AKP'ye yakın İslamcı örgütlerin başlattığı kampanya üzerine yasaklandığı bildirildi


Diyarbakır’da güzellik yarışmasının iptal edilmesinin ardından bu kez müzik grubu Duman’ın konserinin yasaklandığı ileri sürüldü. Konserin yine Hizbullah’ın ve AKP'ye yakın İslamcı sendika ve derneklerin başlattığı kampanya üzerine yasaklandığı bildirildi.

Diyarbakır’da 7 Nisan Pazar günü yapılması planlanan Dünya Medeniyetler Kraliçesi Yarışması, “çirkinlik yarışması” suçalamalarının ardından Kutlu Doğum haftasına denk geldiği gerekçesiyle iptal edilmişti. AKP’ye yakın Anadolu Gençlik Derneği, Diyanet-Sen, Diyarbakır İnsani Yardım Derneği, Eğitim-Bir-Sen ve Hizbullah’ın Mustazaflar Cemiyeti gibi sendikalar ve sivil toplum örgütleri yarışmaya tepki göstermişti. Yarışmanın Hizbullah’ın Bilge Gençlik Kulübü’nun açıklamasından hemen sonra iptal edilmesi dikkat çekmişti.

Bilge Gençlik Kulübü dün bir kez daha sahneye çıktı. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi önünde bir araya gelen Bilge Gençlik Kulübü üyeleri, konseri protesto etti. Tekbir getirerek slogan atan ve Dicle Üniversitesi öğrencilerinden oluşan grup adına konuşan kulübün başkanı İlyas, grubun konserini “Rezil” diye niteledi.

Duman grubunun 2009′da çıkardıkları Duman-1 adlı albümünün “Rezil” şarkısında, İhlas süresinin ayetlerini “Lem yelid ve löp yutar” diye tahrif ettiğini iddia ederek, grubun Kur’an ayetleriyle alay ettiğini savundu.

Gruba “Fitne Dumanı” diye hakaret eden Kayhan, grubun kendilerine gelen tepkiler karşısında, “Şarkıda eleştirdiğimiz şey dinin suistimal edilmesidir” dediğini belirterek, “Eğer İslam dinini suistimal eden birileri varsa bunların başını alçakça ve rezil bir şekilde siz çekiyorsunuz. Yaptığınız ve yapmayı düşündüğünüz bu tür hareketleri nefretle tel’in ve protesto ediyoruz” dedi.
(...)